Leg har mange funktioner i et barns udvikling, det er med til at udvikle fantasi og færdigheder og leg fremmer evnen til at kunne indgå i sociale sammenhænge. Det er ikke kun børnene, der leger, de voksne leger eksempelvis i sociale sammenhæng med spil og selskabslege.

Her på siden kan du læse om nogle af de lege og legeredskaber, der bruges som aktivitets- og træningsredskaber for mennesker med særlige behov.

Sanseleg

Sanseleg er lege og spil, hvor en eller flere af kroppens syv sanser bevidst indgår i legen.

De syv sanser er;

  • Lugtesansen
  • Smagssansen
  • Synssansen
  • Hørelsen
  • Følesansen
  • Balancesansen
  • Muskel-ledsansen

 

Balancesansen og følesansen indgår mere eller mindre bevidst i alle former for leg. Læs mere om de syv sanser og sansestimuli 

I en bevidst sanseleg er der fokus på at stimulere én eller flere sanser via legen. Er det eksempelvis synssansen, der skal stimuleres, kan sanselegen være opbygget omkring lys, farver, billeder, skikkelser eller andet, der stimulerer synet. Omsat til leg kan det være en simpel leg som gemmeleg, der kan leges inde som ude.

Interaktive spil er en sjov måde at lege med sanserne på, og flere sanser kan stimuleres samtidig. De interaktive spil kan være individuelle spil, der spilles på computer eller iPad én person eller det kan være spil og lege, der med en projektor vises på et bord eller direkte på gulvet. Når spillene vises på store flader, giver det mulighed for at en eller flere deltagere, kan interagere eller lege ved siden af hinanden.

Interaktive spil vist på et bord eller på gulvet kan nemt kombinere leg og bevægelse, hvor fødderne skal flyttes fra felt til felt eller hænder skal fange ting i bevægelse på bordet.

 

Spil

Det er kendt at det, at spille spil kan styrke hjernens kognitive processer og har positiv effekt på både børn og voksnes reaktionsevne, hukommelse, omstillingsevne og evnen til at holde opmærksomhed og koncentration.

Sociale kompetencer som at vente til det bliver ens tur og at man skal skiftes til at have tur trænes naturligt, når man spiller flere deltagere og for børn med autisme, er spil en metode til at træne samværet med andre børn.

Spil har forskellige egenskaber, et eksempel er Banko, som er et spil, der spilles af flere deltagere. Det giver nærvær, og samtidigt er det et spil, der kan spilles uden at stille krav til social involvering, som kan være svært for blandt andet børn med autisme.

Der er forskellige spil med egenskaber, der gør det nemmere at spille med for mennesker, hvor det kniber med synet eller hvor finmotorikken er udfordret fx af rysten på hænderne. Det kunne være brætspil med store brikker, der er nemme at gribe om og hvor der er nedsænkede huller til brikkerne, så de ikke vælter.

 

Spil og leg sætter hukommelsen i gang

Memoryspil, huskespil, puslespil, kortspil, samtalekort og brætspil er blot nogle af de spil, der kan være med til at understøtte kognitive vanskeligheder fx med at huske, koncentrere sig eller bevare overblikket. Alle er det spil, som findes i tilpassede varianter eksempelvis til mennesker med demens.

Stimulerende spil og sanselege målrettet mennesker med demens kan hjælpe dem til at genopleve minder ved brug af sanserne. Erindringsspil er blot et eksempel på et huskespil, hvor billeder fx af mad og madsituationer er med til at vække minder om netop mad og måltider, som kan stimulere til samtale. Gennem samtale om mad og madsituationer hjælpes pårørende og personale til at forstå, hvilken type mad/retter den demente gerne vil spise.

Huskespil kan spilles på mange måde, og kan have forskelligt formål. Senest er der kommet en type huskespil på markedet, der fremstilles personligt til den enkelte bruger. Det er et brikspil med egne billeder af pårørende og livbegivenheder, det bruges som dialogspil eller spilles på flere forskellige måder.

Minder kan vækkes på flere måder og med et talende fotoalbum, er der mulighed for at få lyd på billederne. Private billeder af familie, venner og begivenheder tilsættes personlig lyd i form af tale eller musik.

Et talende fotoalbum kan i et vist omfang også bruges til vise billeder og samtidig give hørbare instruktioner og oplysninger om fx nødopkald eller styring af medicin. Læs mere om påmindelsessystemer 

 

Spil og leg med bevægelse

Spil der inddrager bevægelse, er eksempelvis spil med forskellige typer af kugler. Boules eller boccia er et af de spil, der kan spilles inde og ude og med forskellige typer af kugler, som er tilpasset niveau og omgivelser. Spillet spilles i handicapregi og mange parasports-klubber tilbyder det. Spillet spilles ved at kaste kugler der skal ramme så tæt på målkuglen som muligt. Spillet kræver præcision og taktik, og det kan samtidig spilles af alle.

Dart er et andet kastespil, der kan spilles siddende eller stående. Det er sjov og samtidigt god træning af koncentration og øje-håndkordination. Dartspil kan købes med bløde pile eller med små bløde bolde med velcro, så det kan spilles uden nogen kommer til skade.

Boldspil og kastespil styrker koordinationsevnen og balancen. Andre redskaber til at træne balancen findes i kategorien træning og sport

 

Mange af de gamle lege kan hos ældre mennesker være med til at vække minder ud fra tidligere erfaring, hvilket gør det er lettere at genkende mønstre i legen.

Lege som sang- og regellege, det kan være bjørnen sover, lille hund der er nogen, der har taget dit kødben, tampen brænder eller jorden er giftig, er rutineprægede lege med gentagelser og er derfor også meget egnet til leg med børn med autisme.

På nette kan du hente inspiration til mange lege, som ikke kræver nogen former for legetøj eller redskaber tjek fx legedatabasen

 

Udendørs sanseleg

Der er rig mulighed for at træne sanserne i naturen. Lyde og dufte i naturen findes alle steder og i sansehaver tilføres der ofte både lyd og duft. Et eksempel er fine metalblomster, der udsender duft, når de passeres eller elementer der afgiver lyd i vinden. Instrumenter til selv at skabe lyd i naturen findes blandet andet på legepladser og i sansehaver. Det er typisk instrumenter der kan slås på med hænderne eller med trommestikker, en sjov sanseleg der involverer flere sanser.

I naturen er det nemt at stimulere balancesansen, der findes helt naturlige forhindringsbaner, hvor der kan balanceres. Det kan være at gå eller hoppe over grene, bukke sig efter kogler eller klatre på træstammer.

Hjemme i haven eller på legepladsen er svingtov, gynger og hængekøjer redskaber, der kan tænkes ind til at stimulere balancesansen.

rehaps.dk kan du købe og sælge brugte hængekøjer og gynger 

Muskel-ledsansen er den sans, der er har indflydelse på vores evne til at styre kroppen. Sansen trænes nemt ude i naturen med fysiske lege som boldspil, krolf, kroket, stafet, ringspil og kastspil. Fysiske lege som både børn, unge og ældre kan deltage i.

 

Kreativ sanseleg

At skabe ting med hænderne er både nyttigt og meningsfuldt - historisk er kreative aktiviteter den første type af aktivitet, der blev anvendt i ergoterapien - hvem husker ikke ergoterapi for peddigrør.

Kreative aktiviteter kan hjælpe til at udtrykke følelser, øge selvbevidstheden og stimulere hukommelsen uanset om du maler, strikker, former ler, laver perleplader eller noget helt andet.

Et eksempel på en kreativ sanseleg der kan leges af alle, er leg med perler og perleplader. Perleleg er udviklende for finmotorikken og den sætter gang fantasien og kreativiteten, når der skal vælges farver og udformes mønstre. Børn med autisme finder ofte ro i leg med perler, det giver et frirum uden regler, og består af velkendte, gentagne bevægelser.

Kinetisk sand er en slags sand, der på en gang er fugtigt uden at tørrer ud og har elastiske egenskaber, så det nemt kan formes til figurer. Sandet stimulerer den taktile sans ved berøring men også andre sanser kommer i spil, når der formes og æltes.

Byggeleg med magneter involverer også flere sanser, de magnetiske dele skal placeres præcist, når der bygges. Leg med de magnetiske byggedele styrker både koordinationsevne og finmotorik og samtidig opfordrer til at udfolde fantasien og udforske de magnetiske kræfter.

 

Fidget toy og antistress legetøj

Fidget toys kaldes også dimselegetøj. Det blev oprindeligt udviklet til mennesker med forskellige diagnoser, hvor det at holde sig i ro var udfordret.

Fidget toys er ting, som man holder i hånden, og som kan drejes rundt, knuge klemmes, trykkes eller bearbejdes på anden måde uden det kræver, at man ser på det, eller tænker over det. Dimselegetøj skal blot beskæftige hænderne og medvirke til at kanalisere den uro der er i kroppen.

Det at fingerere med Fidget toys stimulerer både den taktile sans og muskel-ledsansen og er derfor medvirkende til at skabe ro og dæmpe angst. Læs mere om at skabe ro med sansestimuli.

Figet toys et godt alternativ for alle, som har for vane at vippe med fødderne eller klikke med kuglepenne - ofte til gene for omgivelserne.

Lige nu hitter Push Pop Bubble som også går under betegnelsen Figet toys, det hitter især blandt børn og unge men også mange voksne med stress har fået øjne op for det.

Push Pop Bubbles er et farverigt stykke plastiklegetøj med bobler, som man kender det fra bobleplast. Når man trykker på boblerne vender de og giver den karakteristiske bobleplast lyd. Det kan modsat bobleplast poppes igen og igen, når du er færdig på den ene siden vendes legetøjet og du kan starte forfra. Det er de gentagelige bevægelser, der kan virke afstressende på både børn og voksne. 

Push pop bubbles eller pop it, kan have utallige faconer og størrelser, fra ganske små, som er velegnet til at have med i tasken til ganske store, som kan være nemmere at holde på. Køb et hjerte, en hest, en ottekantet, en rund eller lige den facon og farve, der bedst stimulerer dine sanser.

Et dimselegetøj kan også være en tyggehalskæder eller et bidesmykker. De er til børn og unge der af forskellige årsager har brug for at have noget at tygge på og de kan afhjælpe at blyanter, kuglepenne, ærmer og halsåbninger tygges i stykker.

 

Ingen produkter i denne kategori.
Legetøj og spil

Der blev ikke fundet nogen produkter i den valgte kategori