Toiletbesøg

Er der et sted, hvor man gerne vil kunne klare sig selv og være alene, er det ved toiletbesøg. Men nogle gange skal der lidt ekstra til, for at det kan lade sig gøre.

rehaps er hjælpemiddelportalen, hvor både private og virksomheder kan købe og sælge brugte hjælpemidler.

Toiletsæde

Toiletsæde eller toiletbræt som det også kaldes, kan købes med forskellige egenskaber, som gør sædet mere velegnet til at opfylde dine behov end det helt almindelige toiletsæde.

Er du meget tynd, eller har du smerter, findes der flere forskellige typer af bløde toiletsæder. Et blødt toiletsæde er typisk fremstillet i et skummateriale, der giver stor komfort, og så kan de købes i forskellige tykkelser.

Til børn der har behov for ekstra støtte på toilettet, findes der forskellige toiletindsatser og modeller med hoftesele.

Toiletsædets udformning kan have en betydning for, hvor nemt eller svært det er at forflytte sig fra kørestol til toilettet. De anatomisk udformede toiletsæder er velegnede til sideværts forflytning.

Specielle toiletsæder til høje og overvægtige personer findes med ekstra bred siddeflade eller kurvede sæder, der giver mere støtte og bedre stabilitet. Mulighederne er mange for at optimere toiletbesøget.

Hjælpegreb til toiletpapir har mange kaldenavne, alt fra numsetørre til toiletgreb men fælles for dem er, at de gør det muligt at klare toiletbesøg uden hjælp fra andre. Du kan købe sammenklappelige modeller med tilhørende etui, som nemt kan tages med i tasken.

En sidste ting der skal nævnes her i kapitlet om toiletsæder - er en stænkskærm, som kan løse problemet med, at mænd kan have tendens til at tisse fremad og ikke ned i toilettet. Stænkskærme findes i forskellige udformninger og fælles for dem alle er, at de er nemme at montere forrest på toiletbrættet.

 

Armstøtter til toilettet

Armlæn til toilettet er til dig, der har brug for støtte til at rejse og sætte dig på toilettet.

Armlænene kan enten være monteret på toiletsædet, direkte på toilettet eller de kan være som et flytbart gulvstående stativ, der stilles hen over toilettet.

De mest anvendte armlæn til toilettet, er dem der er fastmonteret i væggen og som kan klappes op langs væggen, når de ikke er i brug.

Når du skal købe armlæn til toilettet, står valget altså imellem de fastmonterede toiletstøtter, som er fastgjort til væg eller gulv - eller de løse modeller, der monteres direkte på toilettet. De løse armlæn er et godt valg, hvis dit behov for støtte er midlertidigt.

Har du et mere blivende behov, kan de fastmonterede armlæn/armstøtter være et bedre valg, da de er mere robuste, og de er også nemmere at støtte sig til i stående stilling.

Et alternativ til armlæn er at montere et håndgreb på væggen ved siden af toilettet, men ikke alle badeværelser er indrettet til at dette alternativ, er praktisk muligt. En anden mulighed er at anvende en supportstang, som er en lodret stang, der spændes op mellem loft og gulv uden, at skulle bore hul i hverken loft eller gulv.

 

Toiletforhøjer

Har du behov for at dit toilet bliver forhøjet, kan du vælge imellem en løs toiletforhøjer eller en fastmonteret toiletforhøjer. En løs forhøjer, kan anvendes direkte på toilettet uden at fjerne det eksisterende toiletsæde, og de kræver ingen form for fastgørelse.

Har du et midlertidigt behov fx efter en hofteoperation, er det løse sæde en fin løsning, men har du derimod et mere blivende behov, får du en mere robust løsning med det fastmonterede sæde. En løs toiletforhøjer er fleksibel og kan nemt tages med til rejsebrug.

En fastmonteret toiletforhøjer fastgøres til toiletkummen, og det eksisterende toiletsæde fjernes. Fordelen ved en fastmonteret toiletforhøjer er, at du kan vælge en model, som samtidig har stabile armlæn.

Har du et vægthængt toilet, skal du være opmærksom på, at ikke alle toiletforhøjere passer til vægthængte toiletter.

En toiletforhøjer kan anvendes sammen med toiletstøtter, eller du kan vælge en toiletforhøjer med integreret armlæn.

 

Hvor høj skal toiletforhøjeren være?

En toiletforhøjer kan hæve højden med 6, 10 eller 14 cm og den gør det nemmere at rejse og sætte sig på toilettet - når højden passer til dig. Du skal vælge en højde, der ikke forhøjer dit toilet mere, end du stadig kan nå gulvet med flad fod.

Gode råd om toiletforhøjer læs guiden på HMI-basen

 

Toiletstol

Der kan være mange årsager til at anvende en toiletstol men ofte anvendes de, når der er behov for mere støtte end toilettet umiddelbart kan yde, eller når en person skal flyttes fra fx seng til toiletstol med lift for derefter at blive kørt ud til toilettet.

Er du kørestolsbruger, kan en toiletstol med drivhjul være en god løsning, eller har du behov for tage toiletstolen med i sommerhuset eller andet, kan en sammenklappelig toiletstol være det helt rigtige valg.

 

Toilet med skylle tørrefunktion

Toiletter med skyl og tørring giver dig frihed til selv, at kunne klare toiletbesøget, men du kan også vælge et vaske tørretoilet for den luksus og velvære det giver.

Toiletter med skylle tørrefunktion virker ved at du i stedet for at bruge toiletpapir, bliver skyllet og efterfølgende tørret – helt automatisk.

Duschtoilet og bidetoilet er to andre benævnelser for denne type toilet. Toiletter med skylle tørrefunktion findes i mere eller mindre luksuriøse modeller med alt fra varme i sædet til lys og lyd. Toiletterne kan være væghængte eller gulvstående alt efter de installationer, du har i dit badeværelse.

 

Duschsæde til toilet

En billigere variant af et toilet med skylle tørrefunktion er bidetsædet. Her udskifter du blot dit eksisterende toiletsæde med et bidetsæde eller dusch sæde med skylle tørrefunktion.

Alle toiletter med vaske og tørrefunktion kræver, at der er adgang til vand og el i umiddelbar forbindelse med toilettet.

Før du køber - læs guiden på HMI-basen om valg af toiletsæder med skylle-tørrefunktion