Telefoner og tilbehør

Telefoner om det er dem der er tilsluttet et telefonstik eller om de er mobile og kan tages med, kan alle have speciel funktionalitet og design, som gør at de kan opfylde forskellige behov.

Det handler om at finde en telefon med egenskaber, der kan kompensere for forskellige udfordringer man kan have i forhold til at benytte en telefon eksempelvis hørenedsættelse, synsnedsættelse, svækket hukommelse etc.

 

Ældrevenlige telefoner

 

Råd om valg af telefon ved hørenedsættelse

Har man nedsat hørelse, kan det være svært at høre, når telefon ringer og det kan være svært at høre, hvad personen i den anden ende siger. Det findes der heldigvis løsninger for.

Det første spørgsmål, der melder sig, når du skal vælge en ældrevenlig telefon som kan kompensere for en betydelig hørenedsættelse er, om en trådløs eller en stationær telefon er bedst egnet.  

Vælger du en stationær forstærkertelefon, der forstærker lyden i røret men også forstærker ringetonen ud i rummet, er det typiske de stationære telefoner der lydforstærker højere end de trådløse telefoner til ældre.

Lydforstærkning hæver volumen, hvor tonejustering tilpasser frekvensen og giver en mere klar lyd, når du indstiller tonen efter om du har et høj- eller lav-frekvent høretab. Mange af de stationære forstærkertelefoner har tonejustering.  

Vælger du en trådløs telefon, er det værd at gå efter en smartphones, som i de fleste tilfælde har standardindstillinger, der kan kompensere for hørenedsættelse incl. tonekontrol, hvilket øger klarheden.

Skal en stationær forstærkertelefon anvendes af mere en én person, er det vigtigt at vælge en telefon, hvor forstærkning af lyden i røret kan justeres manuelt og kun er midlertidigt under det aktuelle opkald.

Er du ikke meget for at skulle udskifte din eksisterende telefon med en forstærkertelefon og er din hørenedsættelse moderat, findes der forskellige simple bokse, som kan tilkobles almindelige telefoner. Bokse som kan forstærke lyden både i røret og ud i rummet samt afgive visuel ringeindikation i form af lysindikation/blinken når telefonen ringer. En ekstern ringeforstærker kan øge ringestyrken helt op til 95 dB ud i rummet.

På smartphones også de ældrevenlige modeller kan du vælge taktil ringeindikation i form af vibration, som en feature der er standard på de fleste modeller. Smartphones har mange indbyggede hjælpefunktioner som kan suppleres med diverse apps, som kan kompensere for et høretab. Har du et nyere høreapparat, kan det sandsynligvis kommunikere direkte med din smartphone og få samtaler, beskeder og musik lige ind i høreapparatet. Der findes også løsninger, hvor man via sin smartphone kan skrue op og ned for høreapparatet.

 

Teleslynge

Har du et høreapparat med telespole, angivet som T-funktion, kan det fungere sammen med telefoner, der er HAC kompatible. HAC står for ”Hearing Aid Compatible” og betyder at din telefon har indbygget teleslynge og du som høreapparatsbruger kan undgå hyl og generende baggrundsstøj i telefonen.

En anden fordel ved at lade høreapparat og telefon samarbejde er, at du ikke behøver at sætte telefonens højtaler helt op til øret, du kan blot holde den 10-15 cm fra munden og tale ind i den indbyggede mikrofon – lyden fra modparten hører du gennem høreapparatet.

Du kan både købe og sælge brugte høreapparater på rehaps.dk

Genbrug af høreapparater en god mulighed for at få et dyrt apparat med nyeste teknologi til en god pris. Læs mere her om genbrug af høreapparater.

 

Råd om valg af telefon til mennesker med synsnedsættelse

Telefoner kan være udfordrende at anvende, hvis man har en synsnedsættelse. Mange telefoner og specielt de trådløse modeller har små skærme og små taster med ligeså små tal og bogstaver.

Er dit behov stor tydelige taster evt. taster med taktil mærkering og en stor tydelig skærm, findes der en del forskellige stationære telefoner, som lever op til disse krav. Doro er blot et mærke med ældrevenlige telefoner med store taster og stor skriftstørrelse.

Er det en smartphone, du går efter, er mulighederne for at kunne tilvælge store taster og en stor tydelig skærm mere begrænset. Til gengæld giver smartphones dig andre muligheder for at kompensere for et nedsat syn, fx muligheden for at benytte en digital assistent.  På en iPhone hedder din digitale assistent Siri og på android telefoner er det Google Assist, der kan hjælpe dig eksempelvis med fortælle vejen til nærmeste supermarked eller sige, hvad klokken er. Og har du brug for hjælpe til at skrive en SMS, kan du blot sige teksten højt, og den digitale assistent skrive SMS’en for dig.

Med en skærmlæser på telefonen kan du få læst den tekst op, som vises på skærmen fx SMS-beskeder eller hvem der ringer. Du finder denne type telefoner i specialbutikker.

Andre former for oplæsningsapparater finder du i kategorien tale, læse, skrive.

 

Råd om valg af telefon når hukommelsen er svækket

Kognitive udfordringer kan bl.a. være problemer med at koncentrere sig, at bevare overblikket eller at huske, udfordringer som kan gøre det vanskeligt at betjene en telefon.

Men heldigvis findes der et bredt udvalg af brugervenlige telefoner med simple funktioner og nummerhukommelse som kan være med til at kompensere for disse udfordringer. Telefoner med indkodede numre gør det muligt at ringe op ved blot et tryk på blot én knap. Det kan være en knap mærket med et navn eller en knap, hvor personen eller stedet der ringes til, er afbilledet, fx familiemedlemmer, hjemmeplejen, alarmcentralen osv.

Billedknapper kan hjælpe mennesker med demens med at bevare kontakten til venner og familie selvom evnen til at læse og forstå tal og bogstaver er påvirket.

Ældrevenlige mobiltelefoner med simple funktioner har ofte også en nødkaldsknap, som betyder at du kan komme i kontakt et forudbestemt telefonnummer, det kan være til et familiemedlem, en ven eller til et call-center.

Mobiltelefoner med en nødkaldsknap kan også have en indbygget GPS sporingsenhed, som giver modtageren af nødopkaldet besked om, hvor du befinder dig. Disse telefoner omtales også som tryghedstelefoner.

 

Råd om valg af telefon ved nedsat bevægelighed i hænder og fingre

Har du nedsat bevægelighed i hænder og fingre får du her et par råd til, hvilke funktioner på en telefon, der kan gøre det nemmere for dig at betjene den.

På fastnettelefoner er det egenskaber som store taster og magnet i telefonrøret, som hjælper med at placere telefonrøret korrekt, når du lægger på, der kan gøre være nyttige.

Vælger du i stedet en smartphone, kan du i forskellige situationer få håndfri betjening ved at anvende telefonen digitale assistent. Læs også om tilbehør til telefoner, hvor bl.a. PopGrip omtales.

 

Tilbehør til telefoner

Tilbehør til telefoner er forskellige covers, hovedtelefoner, touch pen mm.

Udvalget af forskellige typer covers er enormt med alt fra lukkede skincovers, der indeholder pung til kort og til smukt designet covers der gør din telefon til en sand fest at se på. En type af covers jeg selv har meget glæde af, er et cover med snor, der gør at jeg kan have telefonen på som en lille taske. Det er nyttigt når jeg har tøj på, som ikke har egnede lommer til en telefon.

En touch pen med et god ergonomisk skrivegreb, kan give dig et større og greb, så du nemt kan holde pennen. En Touch pen bruges til at skrive/trykke på en smartphones touchskærme, og den gør det nemmere at ramme de rigtige taster og så undgår du selvfølgelig fedtede fingre på skærmen.

En PopGrip en et rundt greb, der kan monteres på bagsiden af en mobiltelefon, den giver et godt greb til at holde telefonen, så man undgår at tabe den.

Se udvalget at telefoner på rehaps.dk